Wykonanie
Propozycja na
ciastko z kremem.Składniki na ciasto:-szklanka
wody-1/2 kostki
margaryny-szklanka
mąki pszennej-5
jajekSkładniki na krem:-
budyń o dowolnym smaku-1,5 szklanki
mleka-kostka
margaryny-szklanka
cukru pudru-łyżka
soku z cytrynyWodę z tłuszczem zagotowujemy.
Do wrzątku dosypujemy
mąkę i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia.
Proszek budyniowy mieszamy w 1/2 szklanki
mleka.
Zagotowujemy szklankę
mleka i dolewamy wymieszany proszek budyniowy.Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonego ciasta dodajemy
jajkai miksujemy minimum 5 minut.
Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy
ciastka o średnicy ok. 5 cm,zachowując spore odstępy.
Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem.Miksujemy
margarynę z
cukrem pudrem.
Stopniowo dodajemy wystudzony
budyń i miksujemy a na koniec
sok z cytryny.Miksujemy do uzyskania puszystej masy.
Gotowe
ciastka zdejmujemy z blaszki.Po kilku minutach będą wystudzone.
Ostrym nożem odcinamy górę
ciastek.
Spody ciastek wypełniamy kremem i przykrywamy odciętymi częściami.
Możemy udekorować płynną
czekoladą.Z podanej porcji składników otrzymamy ok. 18 szt. rewelacyjnych ptysi.
Smacznego!