ßßß
Ciastka bardzo popularne z cukierniach. Miękkie (podobne trochę do biszkoptów), okrągłe, oblane pysznym lukrem. I o ile zakup w cukierni i pochłonięcie dwóch naraz przychodzi dość łatwo, o tyle upieczenie ich... było dla mnie bardzo trudne. A wszystko przez amoniak - to było moje pierwsze z nim starcie - i zastanawiam się, czy nie ostatnie ;-). Może dla niektórych jego zapach podczas pieczenia będzie słabo wyczuwalny, ja czuję go nawet po gruntownym wywietrzeniu domu... Natomiast zdecydowanie polecam fanom amerykanów (po wystygnięciu już nie czuć amoniaku), bo nie ustępują w niczym tym z najlepszych cukierni!Składniki na około 15 - 20 ciastek:1 szklanka mleka3 jajka500 g mąki pszennej1 szklanka drobnego cukru do wypieków120 g masła2 czubate łyżeczki amoniakuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia. Mleko zmiksować z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z cukrem i amoniakiem, zmiksować; na końcu wlać tłuszcz, zmiksować.Na natłuszczoną blachę (lub wyłożoną papierem do pieczenia) wykładać ciasto (około 2 łyżek na jedno ciastko, lub mniej), w bardzo dużych odstępach.Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC, aż brzegi zaczną się rumienić. Ostudzić na kratce (dopiero wtedy ulotni się zapach amoniaku). Posmarować lukrem od płaskiej strony.Składniki na lukier:3 szklanki cukru pudru8 łyżek gorącej wodyodrobina soku z cytrynySkładniki rozetrzeć, do uzyskania gładkiego, jednolitego lukru. Gęstość lukru można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając wody.Smacznego :-).
Z przepisu podanego przez Mandarynę.