ßßß Cookit - przepis na Fuśka (prażucha ziemniaczana)

Fuśka (prażucha ziemniaczana)

nazwa

Wykonanie

Czym jest fuśka?
To dla nas danie - wspomnienie z dzieciństwa - zawsze kojarzone z wiosną i latem.
Fuśka lub prażucha ziemniaczana to ugotowane ziemniaki, utłuczone na gorąco z mąką pszenną.
Idealny dodatek do chłodników, ale nie tylko.
Składniki:
-1 kg ziemniaków
-10 łyżek mąki pszennej
-15 dkg wędzonego boczku
Na chłodnik:
-1/2 l jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
-pęczek rzodkiewki
-szczypiorek
-koperek
-sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
W tym czasie przygotowujemy chłodnik.
Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę.
Siekamy szczypiorek i koperek.
Jogurt przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane warzywa i mieszamy.
Boczek kroimy w kostkę
i smażymy na patelni na skwarki.
Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i wstępnie tłuczemy.
Zmniejszamy ogień do minimum, wsypujemy do ziemniaków mąkę i tłuczemy
do osiągnięcia jednolitej masy.
Nakładamy na talerz łyżką namoczoną w tłuszczu, polewamy tłuszczem ze skwarkami i gotowe.
Fuśkę możemy też podawać z sosem lub gulaszem.
Zapachniało wiosną...
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/03/fuska-prazucha-ziemniaczana.html