Czym jest fuśka?To dla nas danie - wspomnienie z dzieciństwa - zawsze kojarzone z wiosną i latem.Fuśka lub prażucha ziemniaczana to ugotowane ziemniaki, utłuczone na gorąco z mąką pszenną.Idealny dodatek do chłodników, ale nie tylko.Składniki:-1 kg ziemniaków-10 łyżek mąki pszennej-15 dkg wędzonego boczkuNa chłodnik:-1/2 l jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka-pęczek rzodkiewki-szczypiorek-koperek-sól, pieprzZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie.W tym czasie przygotowujemy chłodnik.Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę.Siekamy szczypiorek i koperek.Jogurt przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane warzywa i mieszamy.Boczek kroimy w kostkęi smażymy na patelni na skwarki.Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i wstępnie tłuczemy.Zmniejszamy ogień do minimum, wsypujemy do ziemniakówmąkę i tłuczemydo osiągnięcia jednolitej masy.Nakładamy na talerz łyżką namoczoną w tłuszczu, polewamy tłuszczem ze skwarkami i gotowe.Fuśkę możemy też podawać z sosem lub gulaszem.Zapachniało wiosną...Smacznego!