Wykonanie

Klasycznie pyszne .przepis na 35-40 sztuk

CIASTO1 kg
mąki pszennej400 ml ciepłej
wody1 łyżka
soli2 łyżki
oliwy /olejuWsypujemy
mąkę do miski - ale nie całą zostawiamy około 1/2 szklanki do podsypywania podczas wałkowania , dodajemy
wodę ,
sól oraz
oliwę - wyrabiamy ciasto na jednolitą masę około 10 minut .Wałkujemy , wycinamy kółka szklanką , nakładamy farsz i sklejamy pierogi . Technika sklejania pierogów poniżej w instruktażowym filmie .

FARSZ1 kg
ziemniaków400 gram tłustego
twarogu4 małe
cebule2 łyżki
oliwy do smażenia
cebulisól i
pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie .
Ziemniaki oraz
twaróg przepuszczamy przez praskę .
Cebulę drobno kroimy w kostkę i smażymy na
oliwie na złoty kolor - dodajemy do farszu , doprawiamy
solą i
pieprzem. Czekamy do wystygnięcia zanim zaczniemy nadziewać pierogi.Film przedstawia sposób sklejenia pierogów .Gotujemy na parze około 20 minut lub w osolonej wodzie od wypłynięcia pierogów około 5 minut .Oblewamy okrasą i
jogurtem naturalnym posypując
koperkiem.OKRASA50 gram
boczku wędzonego5 małych
cebulsól i
pieprz do smaku
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy razem z
cebula , doprawiamy do smaku.DODATKOWO
jogurt naturalnydrobno posiekany
koperek
Smacznego :)