ßßß
Klasycznie pyszne .przepis na 35-40 sztuk
CIASTO1 kg mąki pszennej400 ml ciepłej wody1 łyżka soli2 łyżki oliwy /olejuWsypujemy mąkę do miski - ale nie całą zostawiamy około 1/2 szklanki do podsypywania podczas wałkowania , dodajemy wodę , sól oraz oliwę - wyrabiamy ciasto na jednolitą masę około 10 minut .Wałkujemy , wycinamy kółka szklanką , nakładamy farsz i sklejamy pierogi . Technika sklejania pierogów poniżej w instruktażowym filmie .
FARSZ1 kg ziemniaków400 gram tłustego twarogu4 małe cebule2 łyżki oliwy do smażenia cebulisól i pieprz do smakuZiemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie . Ziemniaki oraz twaróg przepuszczamy przez praskę . Cebulę drobno kroimy w kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor - dodajemy do farszu , doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy do wystygnięcia zanim zaczniemy nadziewać pierogi.Film przedstawia sposób sklejenia pierogów .Gotujemy na parze około 20 minut lub w osolonej wodzie od wypłynięcia pierogów około 5 minut .Oblewamy okrasą i jogurtem naturalnym posypując koperkiem.OKRASA50 gram boczku wędzonego5 małych cebulsól i pieprz do smakuBoczek kroimy w drobną kostkę i smażymy razem z cebula , doprawiamy do smaku.DODATKOWOjogurt naturalnydrobno posiekany koperek
Smacznego :)