Wykonanie
Idealny barszczyk z wykorzystaniem soku z
kiszonej kapusty.Składniki:-0,5 l kwasu z
kiszonej kapusty-2 l
wody-ok. 200 ml kwaśnej
śmietany 18%-kilka ugotowanych na twardo
jajek-2-3
kiełbasy białe parzone-2 ząbki
czosnku-po kilka ziaren
ziela angielskiego i
pieprzu-kilka listków laurowych-2 czubate łyżki
mąki pszennej-
majeranek-
chrzan-
pieprz ,
sól,
cukierDo garnka z
wodą wlewamy kwas z
kiszonej kapusty.Dodajemy
czosnek,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty i
listki laurowe.Zagotowujemy.
Z dwóch
jajek wyjmujemy
żółtka i ucieramy je łyżką.
Do utartych
żółtek dodajemy
śmietanę i mieszamy.
Dosypujemy
mąkę i mieszamy dokładnie.
Białka z dwóch
jajek kroimy w drobną kostkę a
kiełbasę w plasterki.
Do miseczki ze
śmietaną stopniowo dolewamy kilka łyżek zupy z garnka i mieszamy,aby uzyskać jednolitą, dość rzadką
śmietanę.Wlewamy ją do garnka z zupą i mieszamy.
Dorzucamy pokrojone
białka i
kiełbasę i doprawiamy
majerankiem,
solą,
cukrem i
pieprzemdo smaku.Gotujemy ok. 10 minut i barszczyk gotowy.
Nalewamy do talerzy, dodajemy pokrojone
jajko i najlepiej zeskrobany korzeń
chrzanu, ale jeśli go nie ma dodajemy łyżeczkę gotowego, tartego
chrzanu.
Smacznego!