Wykonanie

Zupełnie inne
ciasto drożdżowe.Nie trzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda.O każdej
porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy
owoce sezonowe.Składniki na ciasto:-3
jajka-1/2 szklanki
oleju-3/4 szklanki
cukru-1 szklanka
mleka 3,2 %-3 szklanki
mąki-5 dkg
drożdży-szczypta
soli-aromat lub
cukier wanilinowy
Na początek do miski wlewamy
mleko,
olej, wsypujemy
cukier, dodajemy pokruszone
drożdże i roztrzepane
jajka. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc w temperaturze pokojowej.Rano dosypujemy
mąkę, szczyptę
soli i dodajemy kilka kropli aromatu i miksujemy.Wcześniej dobrze jest przygotować kruszonkę i
owoce.
Owoce mogą być sezonowe lub z
przetworów. My wykorzystaliśmy
jabłka z
syropu i smażone
truskawki. Mogą też być
brzoskwinie,
wiśnie,
agrest, w zależności od upodobań i stanu spiżarni.Przepis na kruszonkę:-1/2 szklanki
mąki-1/4 szklanki
cukru-10 dkg
margaryny-2
żółtka-płaska łyżeczka
proszku do pieczenia-
aromat waniliowy lub
cytrynowy-według uznania-szczypta
soliWszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę.


Nasze
ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach ok. 22 x 30 cm.

Na cieście układamy
owoce, lekko je dociskając.

Posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 180 st. C.Pieczemy ok. 35 minut z termoobiegiem.

Drożdżówka jest upieczona:

Wyjmujemy z blaszki i gotowe.

Smacznego!