Wykonanie

Przepis na te
ciasto drożdżowe dostałam od koleżanki..35 dkg
mąki3 dkg
drożdży1/4 szkl.
mleka5 łyżek
cukru2
jajka1/2 kostki
margaryny1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka startej
skórki z cytryny1
żółtkoZ
żółtek , 1/2 łyżeczki
cukru i letniego
mleka zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Mąkę przesiać, dodać resztę
cukru ,
sól i rozczyn.Dodać
jajka i wyrobić ciasto.Gdy ciasto będzie gładkie dodać
skórkę z cytryny i
margarynę.Wyrobić ciasto i zostawić do podwojenia objętości.Z ciasta uformować kilka grubszych wałeczków, a następnie zrobić z nich pierścienie różnych długości.Ułożyć jeden pierścień na drugim [ zaczynając od największego do najmniejszego].Pozostawić do wyrośnięcia , a następnie posmarować
żółtkiem .Piec około 45 minut w temp.180 stopni.