Wykonanie
Ciasto drożdżowe uwielbia w mojej rodzinie każdy. Jest pyszne, delikatne, szybko się je robi, a najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, gdy jest jeszcze lekko ciepłe. Sądzę, że jest ono idealne dla dzieci, gdyż uświetniło moją nie jedną imprezę szkolną i zawsze okazywało się kulinarnym
hitem, znikało jako pierwsze!

Składniki:0,5 kg
mąki,5 dag
drożdży,1 całe
jajko i dwa
żółtka,szklanka
cukru (włącznie z
cukrem wanilinowym),szklanka
mleka,pół kostki
margaryny,otarta
skórka z cytryny (nadaje ciastu piękny aromat);Kruszonka:pół kostki
margaryny,7-8 łyżek
mąki,2 łyżki
cukru.Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy z łyżeczką
cukru.
Mleko podgrzewamy tak, aby było letnie, dodajemy do niego ok. 100g
mąki i rozpuszczone
drożdże. Trzepaczką mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej
śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozpuszczamy
margarynę, studzimy.
Jajko i dwa
żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Do ciepłego garnka przesiewamy (ważne dla
ciasta drożdżowego)
mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, utarte
żółtka z
cukrem, partiami wystudzoną, rozpuszczoną
margarynę oraz
skórkę cytrynową. Ciasto wyrabiamy ręką ok. 5 min (jego konsystencja jest "luźna" - nie wskazane jest dosypywanie
mąki), odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. W lecie na ciasto wykładamy ulubione
owoce, zaś zimą posypujemy kruszonką (wszystkie składniki łączymy do uzyskania sypkiej konsystencji). Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 150 stopni na ok. 50 minut (do tzw. suchego patyczka).Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki