Wykonanie

Zdrowszy zamiennik
ciasta drożdżowego .
Mąkę pszenną zastąpiłam w całości
mąką razową.Ciasto nie wychodzi tak puszyste jak tradycyjne
drożdżowe i różni się trochę smakiem, ale jak na ciasto
razowe jest bardzo dobre.Składniki na tortownicę (22cm) lub małą blaszkę:1 i 1/2 szklanki
mąki razowej (wymieszanej po równo pszennej i żytniej)1/2 szklanki
mąki owsianej3 łyżki
mąki z
amarantusa (lub innej)3
jajka40 g
drożdży1/3 szklanki
mleka1/3 szklanki
oleju1/2 szklanki
cukruaromat waniliowyszczypta
soli3/4 szklanki dowolnych
owoców (najlepiej kwaśnych, np.
porzeczek)Można dodać na wierzch kruszonkę:1/4 kostki
margaryny1/4 szkl.
cukru1/2 szkl.
mąkiAlbo posypać
cukrem pudrem.
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym
mlekiem, dodać trochę
cukru i
mąki. Wymieszać i poczekać aż zacznie rosnąć.Pozostałe składniki umieścić w misce, wlać rozpuszczone
drożdże, dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godz.).Wyrośnięte ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem, wyłożyć na wierzch
owoce, ewentualnie kruszonkę.Wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika i piec ok. 40-45 minut.Jeśli ciasto jest bez kruszonki, po ostygnięciu posypać
cukrem pudrem.