ßßß
Zdrowszy zamiennik ciasta drożdżowego . Mąkę pszenną zastąpiłam w całości mąką razową.Ciasto nie wychodzi tak puszyste jak tradycyjne drożdżowe i różni się trochę smakiem, ale jak na ciasto razowe jest bardzo dobre.Składniki na tortownicę (22cm) lub małą blaszkę:1 i 1/2 szklanki mąki razowej (wymieszanej po równo pszennej i żytniej)1/2 szklanki mąki owsianej3 łyżki mąki z amarantusa (lub innej)3 jajka40 g drożdży1/3 szklanki mleka1/3 szklanki oleju1/2 szklanki cukruaromat waniliowyszczypta soli3/4 szklanki dowolnych owoców (najlepiej kwaśnych, np. porzeczek)Można dodać na wierzch kruszonkę:1/4 kostki margaryny1/4 szkl. cukru1/2 szkl. mąkiAlbo posypać cukrem pudrem.Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać trochę cukru i mąki. Wymieszać i poczekać aż zacznie rosnąć.Pozostałe składniki umieścić w misce, wlać rozpuszczone drożdże, dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godz.).Wyrośnięte ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem, wyłożyć na wierzch owoce, ewentualnie kruszonkę.Wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika i piec ok. 40-45 minut.Jeśli ciasto jest bez kruszonki, po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.