Wykonanie

Sezon na
jagody powoli się kończy, trzeba je więc jeszcze wykorzystać i zrobić c
iasto drożdżowe "z lodówki" :). Przygotowanie ciasta jest szybkie: ok.10 min. - oczywiście pomijam czas wyrastania i pieczenia .. . ale naprawdę jest warte tego oczekiwania:).10 dag
drożdży1 szklanka
cukru2
cukry waniliow e5
jajek3/4 szklanki
oleju3/4 szklanki
mleka4 szklanki
mąki1
olejek waniliowyszczypta
solijagody (lub inne
owoce)kruszonka:

1/2 kostki
margaryny1/2 szkl.
cukru1 szkl.
mąki(Wszystkie składniki powinny być zimne, odmierzane szklanką o pojemności 200ml).1.
Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 1 szklanką
cukru, dodać
cukry wanilinowe,
olej,
olejek waniliowy, roztrzepane
jaja,
mleko i 2 szklanki przesianej
mąki (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin (najlepiej na noc).2. Następnego dnia wymieszać dokładnie i dodać kolejne 2 szklanki przesianej
mąki oraz szczyptę
soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i jeszcze raz dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania).3. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
bułką tartą blachę, ułożyć
owoce (przy 2 warstwach
owoców, ciasto mniej rośnie) i posypać kruszonką (kruszonka musi być sypka).4. Ciasto od razu wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 50-55 minut w 160'C.Źródło: gotowanie.
onet.plWersja 2 - ciasto pieczone tego samego dnia:Można też wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Następnie przełożyć do blaszki i wstawić do rozgrzanego do 180 ' C piekarnika. Piec ok.40 minut.