ßßß
Sezon na jagody powoli się kończy, trzeba je więc jeszcze wykorzystać i zrobić c iasto drożdżowe "z lodówki" :). Przygotowanie ciasta jest szybkie: ok.10 min. - oczywiście pomijam czas wyrastania i pieczenia .. . ale naprawdę jest warte tego oczekiwania:).10 dag drożdży1 szklanka cukru2 cukry waniliow e5 jajek3/4 szklanki oleju3/4 szklanki mleka4 szklanki mąki1 olejek waniliowyszczypta solijagody (lub inne owoce)kruszonka:
1/2 kostki margaryny1/2 szkl. cukru1 szkl. mąki(Wszystkie składniki powinny być zimne, odmierzane szklanką o pojemności 200ml).1. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 1 szklanką cukru, dodać cukry wanilinowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko i 2 szklanki przesianej mąki (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin (najlepiej na noc).2. Następnego dnia wymieszać dokładnie i dodać kolejne 2 szklanki przesianej mąki oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i jeszcze raz dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania).3. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę, ułożyć owoce (przy 2 warstwach owoców, ciasto mniej rośnie) i posypać kruszonką (kruszonka musi być sypka).4. Ciasto od razu wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 50-55 minut w 160'C.Źródło: gotowanie.onet.plWersja 2 - ciasto pieczone tego samego dnia:Można też wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Następnie przełożyć do blaszki i wstawić do rozgrzanego do 180 ' C piekarnika. Piec ok.40 minut.