Wykonanie

Poprawimy sobie nastrój.Wrócimy choć na chwilę do lata i zrobimy słodkie,
serowe słoneczniki.Ciasto przygotowujemy jak na sakiewki.Zagniatamy 3 szklanki
mąki z 10 dkg
margaryny, 2
żółtkami i 1
jajkiem, 2 łyżkami
śmietany,szczyptą
soli i 1 dkg
drożdży wymieszanych z łyżką ciepłej
wody.

Masa twarogowa do wypełnienia to:-0,5 kg
twarogu-0,5 szklanki
cukru-2 łyżki
mąki ziemniaczanej-2
jajka-5 dkg stopionej
margaryny-
aromat śmietankowy-5 dkg
rodzynek
Twaróg mielimy przez maszynkę.Dodajemy
żółtka,
cukier,
mąkę ziemniaczaną, aromat i stopioną
margarynę.
Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy z
twarogiem.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy i kroimy na drobne kawałki.


Do masy twarogowej dosypujemy pokrojone
rodzynki i mieszamy.

Przygotowujemy foremki, garstkę
wiórków kokosowych i roztrzepujemy jedno całe
jajko.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.Wykrawamy kółka odpowiednio dopasowane do rozmiaru foremek.Kółka posypujemy
mąką i układamy jedno na drugim( nie więcej niż 5 szt.)
Ostrym nożem wykrawamy kształt
słoneczników.
Ciastem wypełniamy foremki.Napełniamy masą
serową.Na środek sypiemy szczyptę wiórków.

Smarujemy ciasto roztrzepanym
jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego dotemp. 160 st. C na kilkanaście minut z termoobiegiem ( stopień upieczenia najlepiej ocenićwzrokowo-rumiane, tzn. upieczone).


Po wyjęciu z piekarnika wyglądają tak:

Są już gotowe i kuszą wyglądem i zapachem a smak jest wyśmienity.

Są też świetną ozdobą stołu.




Smacznego!