Wykonanie

Jak już wspomnieliśmy ciasto na sakiewki jest równie dobre także do słodkości.Fajnie smakuje w połączeniu np. z
twarogiem.Zrobimy więc serniczki.

Ciasto już mamy.Czas na masę
twarogową.Na ok. 15 sztuk serniczków potrzebujemy:-0,5 kg
twarogu-2 łyżki stopionej
margaryny-2
jajka-1 łyżkę
mąki ziemniaczanej-0,5 szklanki
cukru i dodatkowo 1 łyżka
cukru do
białek-
aromat śmietankowy lub
waniliowyDo serniczków wykorzystamy też drylowane
jabłka z
syropu (można je odszukać na naszym blogu).
Twaróg mielimy przez maszynkę.
Jabłka kroimy w krążki.

Oddzielamy
białka od
żółtek i ubijamy pianę z
białek na sztywno.Na końcu dodajemy łyżkę
cukru i jeszcze raz ubijamy.

Ucieramy
żółtka z
cukrem.

Dodajemy zmielony
twaróg, stopioną
margarynę i aromat.Miksujemy.Dodajemy
mąkę ziemniaczaną.Jeszcze raz miksujemy.Na końcu dodajemy pianę z
białek i wszystko mieszamy łyżką.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.

Wykładamy nimi foremki.

Napełniamy masą
twarogową do 2/3 wysokości.

Na wierzch układamy krążki odsączonych
jabłek i dociskamy tak, aby masa twarogowawypełniła środek
jabłka.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 15 minut.

Są rumiane, czyli gotowe do wyciągnięcia z pieca.

Po przestudzeniu wyjmujemy z foremek i podajemy na stół.


Smacznego!