ßßß Cookit - przepis na Serniczki

Serniczki

nazwa

Wykonanie

Jak już wspomnieliśmy ciasto na sakiewki jest równie dobre także do słodkości.
Fajnie smakuje w połączeniu np. z twarogiem.
Zrobimy więc serniczki.
Ciasto już mamy.
Czas na masę twarogową.
Na ok. 15 sztuk serniczków potrzebujemy:
-0,5 kg twarogu
-2 łyżki stopionej margaryny
-2 jajka
-1 łyżkę mąki ziemniaczanej
-0,5 szklanki cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru do białek
-aromat śmietankowy lub waniliowy
Do serniczków wykorzystamy też drylowane jabłka z syropu (można je odszukać na naszym blogu).
Twaróg mielimy przez maszynkę.
Jabłka kroimy w krążki.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę z białek na sztywno.
Na końcu dodajemy łyżkę cukru i jeszcze raz ubijamy.
Ucieramy żółtka z cukrem.
Dodajemy zmielony twaróg, stopioną margarynę i aromat.
Miksujemy.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Jeszcze raz miksujemy.
Na końcu dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy łyżką.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
Wykładamy nimi foremki.
Napełniamy masą twarogową do 2/3 wysokości.
Na wierzch układamy krążki odsączonych jabłek i dociskamy tak, aby masa twarogowa
wypełniła środek jabłka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 15 minut.
Są rumiane, czyli gotowe do wyciągnięcia z pieca.
Po przestudzeniu wyjmujemy z foremek i podajemy na stół.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/11/serniczki.html