Wykonanie
Choróbsko nie odpuszcza. Nooo może trochę zwolniło i jakby osłabło na mocy, ale nadal się trzyma i nie pozwala głęboko odetchnąć. Zwłaszcza przez nos...Przez tą chorobę nie mogłam dużo czasu spędzać w kuchni, bo Sebastian zaganiał mnie pod koc...No sami rozumiecie ;)Jednak po kilku dniach bez dodatkowej porcji kalorii poczułam się, jak na diecie i musiałam tą sytuację szybko naprawić. Wpadłam do kuchni, zblendowałam
twaróg, dodałam resztę składników, pomieszałam widelcem i zapiekłam. No sami widzicie co wyszło- pycha!W tym miejscu delikatnie zmienię temat i powrócę do konkursu, w którym
brałam udział na fanpage'u
Radio Plus Opole. Molestowałam wszystkich moich znajomych, a i Was prosiłam o wsparcie. Zarówno na blogu, jak i na fanpage'u. Baaaardzo Wam dziękuję za ponad 290 głosów! Szalałam z radości wraz z każdym nowym głosem, śledząc ich przyrost w każdej godzinie. Jesteście boscy!Teraz czekam na
wyniki konkursu i informacje, czy udało mi się dostać do finału. 3majcie kciuki,
wyniki będą lada dzień!A teraz zapraszam na mini serniczki
waniliowe ze
śliwką pieczone na
kakaowym spodzie. Idealne na przyjęcie, aby każdemu podać w oddzielnym naczyniu własną porcyjkę.Jak możecie się domyślać, szklanki w których piekłach serniczki są po świeczkach Tindra z IKEA. ;)
Składniki na 5 szklanek:250g
twarogu półtłustego150g
waniliowego serka homogenizowanego2
jajka150g
cukrułyżeczka
mąki ziemniaczanejłyżeczka ekstraktu
waniliowego+ 6
śliwek na wierzch i 1/4 części
kakaowego ciasta z przepisu od babci Irenki :) Pozostałą część ciasta zamroziłam i wykorzystam je później. Możecie też zrobić spód z
ciastek owsianych z
czekoladą lub
ciastek oreo/ neo bez nadzienia. Opakowanie
ciastek należy wtedy zmielić i połączyć z roztopionych
masłem.Na spód szklanek wykładamy ciasto
kakaowe na wysokość ok. 1cm.
Twaróg wrzucamy do miski z
serkiem homogenizowanym i rozdrabiamy za pomocą blendera. Dorzucamy
cukier, ekstrakt
waniliowy i
mąkę ziemniaczaną i dalej blendujemy.W osobnym naczyniu mieszamy dwa
jajka, dolewamy he do masy serowej i mieszamy całość widelcem. Masę wylewamy do wcześniej przygotowanych szklanek z
kakaowym spodem.
Śliwki kroimy na 4 części i układamy po 5 kawałków na wierzchu każdego z serniczków.
Serniczki pieczemy w kąpieli
wodnej, w temp. 170stopni przez 20min. Studzimy i chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.