ßßß

Składniki na 4 porcje :4 duże jabłka80g chudego twarogu1 białko1 łyżeczka mąki ziemniaczanejłyżka brązowego cukru waniliowego (albo dla leniwych opakowanie cukru wanilinowego)Obciąć wierzchy jabłek i wydrążyć gniazda nasienne. Twaróg zmiksować z cukrem z wanilią, dodaćmąkę ziemniaczaną i ubitą na sztywno pianę z jednego białka (można dodać też żółtko, wtedy masa serowa będzie żółciutka i troszeczkę bardziej kaloryczna, u mnie wersja biała). Masą serową napełnić wydrążone jabłka, przykryć "czapeczkami" z wcześniej odciętych wierzchów jabłek. Na czubek zostawić po kleksie masy.
Jabłka zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 25-30 minut.Smaczne zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu.Teraz mi przyszło do głowy, że do nadzienia można dodać np. rodzynek albo innych bakalii, szczypta cynamonu też będzie pasować.Następnym razem spróbuję :)
1 porcja to ok 125kcal, węglowodany: 25g, białko: 5g, tłuszcz: 0,5gSMACZNEGO!