Wykonanie

Po świętach przydałby się jakiś sposób na pozbycie się nadmiaru jedzenia wypełniającego lodówkę;) Wiem, że nie wszyscy (w tym ja) są zwolennikami przygotowywania wielu dań na święta i robienia zapasów, ale zawsze znajdzie się np. jakaś nadprogramowa
wędlina czy zbyt duża ilość
bakalii. Warto
mieć wtedy w pogotowiu jakiś dobry przepis. Ja swój znalazłam w książce "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo (i troszkę do zmodyfikowałam). Od razu spodobało mi się połączenie
pistacji,
kiełbasy i suszonych
śliwek, więc długo się nie zastanawiałam i od razu zabrałam się do pieczenia. Wam też polecam ten przepis, bo jest prosty i pozwala wykorzystać to, co zostaje w lodówce - nie muszą to być przecież te same dodatki, które proponuję w dzisiejszym wpisie. Mogą to być, jak poleca autorka książki,
sery czy grillowane warzywa, więc zachęcam do eksperymentowania. Chlebek jest pyszny sam i np. z
twarożkiem. Nadaje się na śniadanie, przekąskę do zabrania, a nawet na obiad;) Wpadłam też na pomysł przygotowania z niego tostów francuskich, polecam.Chlebek z
pistacjami,
kiełbasą i
suszonymi śliwkami- 100g zwykłej
mąki- 100g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 50g
mąki żytniej- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
pieprzu- szczypta
soli- 60g obranych solonych
pistacji- 100g suszonych
śliwek- 150g
suchej kiełbasy- 4
jajka- 100ml
mleka- 50ml
jogurtu naturalnego- 125ml
oleju1) W dużej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
pieprz,
sól, posiekane
pistacje, pokrojone w paski2) W drugiej misce ubić
jajka na jasną i gęstą masę.3) Stopniowo połączyć je z
mlekiem,
jogurtem i
olejem.4) Partiami dolewać do suchych składników i szybko wymieszać łyżką.5) Przelać ciasto do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.6) Piec w temperaturze 180 st. C przez 50 minut (lub krócej, do "suchego patyczka").Czas przygotowania: 1 1/4 godzinyLiczba porcji: 12Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal