Wykonanie

To inspirowane jamajską kuchnią danie powinno Wam smakować! Łączy różne charakterystyczne, wyraziste składniki w pyszny sposób, jest lekkie i zdrowe, a przy tym konkretne. Przygotowując je, zapomniałam, że nie mam już
czerwonej fasoli i musiałam z niej w ostatniej chwili zrezygnować, ale Wy nie musicie tak robić;) Choć i tak wyszło naprawdę dobre. Nadaje się na nieskomplikowany, jednogarnkowy (nie licząc garnka na
ryż;D) obiad na każdą
porę roku.po jamajsku- 1 łyżeczka
oleju- 2
cebule- 3
dymki- 350g
piersi z kurczaka- 1 łyżeczka suszonego
tymianku- 1 łyżeczka
curry- po 1/4 łyżeczki kruszonego czarnegoi
czerwonego pieprzu oraz
ziela angielskiego- 3 łyżki
czerwonego wina- 1/2 łyżeczki
sosu czosnkowego- 150g
pomidorów, świeżych lub z puszki- 3 łyżeczki
kaparów- 1/2 puszki
czerwonej fasoli (pominęłam)-
sól,
pieprz1) W garnku z grubym dnem rozgrzać
olej na średnim ogniu.2) Dodać posiekaną
cebulę i białą część
dymki i smażyć, aż zmiękną.3)
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z
tymiankiem,
curry,
pieprzem i
zielem angielskim.4) Dodać do garnka i smażyć przez ok. 4 minuty.5) Dodać
wino,
sos czosnkowy, posiekane
pomidory, odsączone
kapary i
fasolę.6) Doprawić, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 10 minut.7) Podawać z
długoziarnistym ryżem i posiekaną zieloną częścią
dymki.Przepis stąd .Czas przygotowania: 30 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 260 kcal