Wykonanie
Zima nadal
daje się we znaki, dlatego dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego i sycącego. Mamy wciąż wymówkę, by przygotowywać trochę "cięższe" potrawy;) Jedną z nich może być ta smakowita zupa z
kaszy jęczmiennej pęczak, warzyw i
boczku z dodatkiem
octu z
czerwonego wina,
śmietanki i irlandzkiej
whiskey.
Mogę ją szczerze polecić, bo jest naprawdę pyszna! Kremowa, z wyraźnymi, słonymi akcentami
boczku, sprężystą
kaszą i delikatnie wyczuwalnym aromatem
whiskey. Spróbujcie:)

Irlandzka zupa z pęczaku ze
śmietanką i
whiskey- 1/2 łyżki
oleju- 50g
boczku- 1
cebula- 1
marchewka- 1 ząbek
czosnku- 1
liść laurowy- 1 gałązka
natki pietruszki- 50g
kaszy jęczmiennej pęczak- 1l
bulionu wołowego- 2 łyżeczki czerwonego
octu winnego- 2 łyżeczki
whiskey- 40ml
śmietanki 36%-
sól,
pieprz1) W garnku z grubym dnem rozgrzać
olej.2) Dodać do niego pokrojony w kostkę
boczek i smażyć przez 2 minuty.3) Dodać pokrojoną w drobną kostkę
marchewkę,
cebulę i
czosnek.4) Dusić na małym ogniu, aż warzywa trochę zmiękną.5) Dodać
kaszę,
liść laurowy,
natkę pietruszki i
bulion.6) Zagotować i trzymać na małym ogniu przez ok. pół godziny, aż
kaszazmięknie (można gotować ją krócej, jeśli lubimy bardziej al dente).7) Zdjąć garnek z ognia, wyjąć
liść laurowy i
natkę pietruszki.8) Zmiksować zupę, pozostawiając sporo grudek(ja nie miksowałam zbyt dokładnie).9) Podgrzać, dodać
ocet,
whiskey i większość
śmietanki.10) Doprawić
solą i
pieprzem i podawać, doprawiając resztą
śmietanki.Przepis stąd .Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 400 kcal