Wykonanie

Od jakiegoś czasu mam książkę Good Food Magazine "Pikantne dania. 101 sprawdzonych przepisów", ale nic jeszcze z niej nie robiłam. Wiele przepisów zwróciło moją uwagę, ale zdecydowałam się na ten, bo takie połączenie smaków wydawało mi się ciekawe i akurat miałam większość składników;)Okazało się, że
imbirowy sos z dodatkiem
cytrusów jest naprawdę smaczny. Zwłaszcza jeśli przepada się za słodko-
ostrymi zestawieniami. Całość, łącznie z
brokułami, komponuje się zaskakująco dobrze. Polecam.- 2 łyżeczki
mąki- 2 sznycle (po 100g) z
piersi indyka- 1 łyżka
oleju- sok z 1 dużej
pomarańczy- 1 łyżeczka startego świeżego
imbiru- 1 łyżeczka
miodu-
sól,
pieprz- 1
pomarańcza, podzielona na cząstki- 1/2 różowego
grejpfruta, podzielona na cząstki- 1 łyżka posiekanej
natki pietruszki- 100g
ryżu basmati- 1 mały
brokułObtoczyć sznycle w 1 łyżeczce
mąki.Smażyć je po 3-4 minuty z każdej strony.Przełożyć na talerz.Dodać na patelnię sok z
pomarańczy,
imbir i
miód.Ostrożnie zagotować.Wymieszać resztę
mąki z odrobiną zimnej
wody i wlać na patelnię.Mieszać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i będzie miał konsystencję
syropu.Doprawić szczyptą
soli i
pieprzu.Przełożyć
mięso z powrotem na patelnię.Dodać kawałki
cytrusów i ostrożnie podgrzać.Podawać z ugotowanymi w międzyczasie
brokułami i
ryżem, posypane
natką.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 420 kcal