Wykonanie
Ostatnio mam jakąś niemoc twórczą i nie mogłam wymyślić nic na obiad. I wtedy przypomniałam sobie o tym przepisie. Do
mięsa panierowanego w kokosie przymierzałam się już od bardzo dawna, ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać.I wreszcie się udało. Przyrumieniony
kokos ma intensywny smak i zamienia zwykłego kotleta w wykwintne danie. Mojemu mężowi tak zasmakowały, że następnego dnia z samego rana pojechał po
indyka i zażyczył sobie znowu takie kotlety.Składniki:400 g
fileta z indyka (kupuję tzw." sznycle" czyli już pokrojone plastry
mięsa)2
jajka1/2 szklanki
mąki50 g
kokosuolejsól,
pieprzMięso natrzeć
solą i
pieprzem.
Jajko rozbełtać z odrobią
soli.
Mięso oprószyć
mąką z obu stron a następnie zanurzyć w
jajku. Pozostałą
mąkę wymieszać z
kokosem i panierować w tym
mięso. Na patelni rozgrzać
olej i zrumienić lekko kotlety z obu stron dosłownie przez chwilę. Następnie przełożyć
mięso na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika z górną grzałką nagrzaną do 200*C. Piec około 10 minut.
Mięso można też upiec na samej patelni ale należy robić to powoli bo
kokos łatwo się przypala.