Wykonanie
Od dawna bardzo chciałabym odwiedzić Maroko. To
kraj o ciekawej kulturze i historii, ale także kuchni, która łączy w sobie różne smaki. Dlatego chciałam chociaż trochę się do niej zbliżyć, przygotowując to danie. Oczywiście nie pochodzi ono z niej bezpośrednio, jest to jedynie moja wariacja na jej temat:) Na pewno niepozbawiona nieścisłości. Ale ważne, że taka smaczna!-
cebula- 1 łodyga
selera naciowego- mała
czerwona papryka- zielona
ostra papryczka- 2 ząbki
czosnku- 2
pomidory- 1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego- 1 łyżeczka mielonej
kolendry- 1 łyżeczka
słodkiej papryki-
sól według uznania- puszka
ciecierzycy-
natka pietruszki- 2
chlebki pitaNa patelni zeszklić posiekaną
cebulę, dodać
selera pokrojonego na małe kawałki i
papryki pokrojone w paski.Dodać starty
czosnek i
przyprawy, dusić do miękkości, pod koniec dodając pokrojone w kostkę
pomidory.W międzyczasie podgrzać
chlebki (ja zrobiłam to na drugiej patelni).Dorzucić odsączoną
ciecierzycę i część
natki i podgrzać całość.Napełnić
chlebki pita -oczywiście wszystko się nie zmieściło;), a
pita trochę się naderwała, ale trudno.Posypać resztą
pietruszki.Czas przygotowania: pół godzinyLiczba porcji: 2kaloryczność jednej porcji: 380 kcal