Wykonanie
Dziś kolejny, po muffinkach, wypiek z wykorzystaniem warzywa (również spowodowany jego "nadmiarem" pochodzącym z ekologicznych źródeł;)). I to jakiego.
Cukinia jest naprawdę smaczna. Ale w tym wydaniu nie czuć oczywiście jej smaku, zamiast tego nadaje ciastu niesamowitą wilgotność. I może trochę witamin;)Ostatnio bardzo lubię używać warzywa w wypiekach, nie lubię tylko ich ścierać;) Ale zapewniam, że to "bogate", sycące ciasto jest tego warte.

- 150g
mąki- 150g
cukru pudru- 1 łyżeczka
kardamonu- 1/2 łyżeczki
cynamonu- szczypta
soli- 1/2 łyżeczki
sody- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 250g startej
cukinii(u mnie żółta, mniej wilgotna niż zielona)- 140g suszonych
śliwek kalifornijskich,pokrojonych na mniejsze kawałki- 100g
suszonej żurawiny- 75g posiekanych
orzechów(użyłam włoskich, laskowych i
nerkowca)- 2
jajka- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 125ml
olejuWsypać
mąkę,
cukier,
sól,
sodę,
proszek do pieczenia i
przyprawy do miski.Dodać
orzechy,
suszone owoce i
cukinię.Ubić
jajka z
olejem i esencją
waniliową i połączyć z suchymi składnikami.Przelać do keksówki i piec w temperaturze 180 st. C przezok. godzinę i 10 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem).Lepiej nie wyjmować z formy, dopóki nie ostygnie.

Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba porcji: 16Kaloryczność jednej porcji: 230 kcalPrzepis znalazłam na tej stronie i znacząco zmodyfikowałam, bo nie miałam użytych tam dodatków,zresztą bardzo lubię
kardamon. Poza tym wydaje mi się, że taka ilość
owoców zdecydowanie wystarczy.