ßßß
Nie da się ukryć, że uwielbiam takie eksperymenty. Wyszło pysznie, nieskromnie mówiąc ;)Składniki (12 muffinów):- 2 jajka- 3/4 szklanki cukru*- 1/4 szklanki oleju + kilka łyżek przegotowanej wody/mleka- 1 szklanka startej marchewki- 1 szklanka startej cukinii- 2 szklanki mąki ( 1 pełnoziarnistej, 1 tortowej/krupczatki)- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- kilka kropel ekstraktu waniliowego- 2 łyżki cynamonu- garść suszonej żurawinyZmiksuj cukier, jajka, olej, wodę i ekstrakt. Dodaj suche składniki (mąkę, proszek, sodkę, cynamon), wymieszaj. Do tego dodaj marchewkę, cukinię i żurawinę, ponownie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przełóż masę do foremek i piecz ok. 25 minut.* U mnie cukier brązowy. Można zastąpić ksylitolem lub musem bananowym.