Wykonanie
Tak się złożyło, że w lodówce leżały same zielone warzywa, więc pomyślałam, że będą ładnie się razem prezentować. Nie miałam ochoty na nic
ostrego (i pracochłonnego), dlatego zdecydowałam się na to dość łagodne (i proste) danie.Poza tym, zielone warzywa są takie zdrowe...;)
Słodko-kwaśny
kurczak z zielonymi warzywami- mała podwójna
pierś z kurczaka- 2 łyżeczki
octu ryżowego- łyżeczka ciemnego
sosu sojowego- 2 łyżeczki
cukru- mała
cebula- 2 ząbki
czosnku- mała
zielona papryka- garść (ok. 200g)
zielonej fasolki szparagowej- mały
brokuł- 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry-
sos sojowy według uznaniaPokroić
kurczaka na małe kawałki i zamarynować go z
octem,
sosem sojowym i
cukrem.
Paprykę pokroić w paseczki,
fasolkę na niewielkie kawałki, a
brokuła podzielić na różyczki.Posiekaną
cebulę zeszklić na patelni.Dodać
kurczaka, usmażyć i odłożyć do miseczki.Na patelnię wrzucić warzywa i posiekany
czosnek.Podsmażyć, przyprawić i dolać odpowiednią ilość
wody lub
bulionu.Dusić do miękkości według uznania, pod koniec z powrotem dodając
kurczaka.Czas przygotowania: ok. pół godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 310 kcal