Wykonanie

Totalna rozpusta dla zmysłów:-P Przepyszny krem prosto z gorącej
Brazylii - na bazie
śmietany kremówki, ubitych na puszystą masę
żółtek, rozpuszczonej
czekolady i piany z
białek oraz z dodatkiem odrobiny
brandy... Do tego mus z
truskawek, porcja
bitej śmietany i
tarta czekolada:) Deser jest cudownie lekki, nie mdlący, rozpływa się w ustach... Idealny na zakończenie wykwintnego obiadu, na romantyczną kolację lub, tak jak u mnie, na niedzielny podwieczorek:) Ja zrobiłam krem z
mlecznej czekolady i dodałam troszkę ciemnego
kakao, ale możecie pokusić się o wersję bardziej wytrawną i użyć
gorzkiej czekolady.
Alkohol jest tylko delikanie wyczuwalny (bo nie przepadam, gdy czuć go mocno), nie dominuje nad smakiem
czekolady, więc nie pomijajcie go w przepisie (no chyba, że deser serwujecie dzieciom:)) Dodatek
truskawek doskonale równoważy
słodycz kremu. W sezonie mus zróbcie ze świeżych
truskawek, poza nim - z mrożonych. Bardzo gorąco polecam!SKŁADNIKI NA
KREM CZEKOLADOWY ( na 4 porcje):250 g
śmietany kremówki 36 % (bardzo dobrze schłodzonej)2
mleczne czekolady (lub gorzkie min. 70 %
kakao)3 łyżeczki ciemnego
kakao (tylko jeśli użyjesz
mlecznej czekolady)3
żółtka3
białka2 łyżeczki
brandySKŁADNIKI NA MUS
TRUSKAWKOWY:450 g mrożonych
truskawek3 łyżki
cukru pudruDODATKOWO:odrobina tartej
czekolady do ozdobyWYKONANIE:
KREM CZEKOLADOWY:W kąpieli
wodnej (miskę z
czekoladą umieść na garnku z niewielką ilością gotującej się
wody, tak, aby
woda nie dotykała dna miski) rozpuść połamaną na kostki
czekoladę. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.Całkowicie zimną
śmietanę kremówkę (chłodzoną najlepiej cała noc w lodówce) ubij na sztywno. Odłóż z tego 4 łyżki do dekoracji na później. Ubitą
śmietanę schowaj do lodówki.
Jajka umyj dokładnie w bardzo ciepłej wodzie. Oddziel
żółtka od
białek.Ubij na parze
białka na sztywną pianę (podobnie jak
czekoladę, nad gotującym się garnkiem z
wodą. Rób to sprawnie, żeby nie sparzyć
białek.
Żółtka ubij w osobnej misce rownież nad parą, szybko, żeby nie zrobiła sie jajecznica:)Do ubitych
żółtek wlej powoli roztopioną
czekoladę i zmiksuj całość.Wyjmij ubitą kremówkę z lodówki, dodaj do niej
żółtka z
czekoladą, wymieszaj dobrze (możesz zrobić to mikserem na najniższych obrotach).Teraz wlej
brandy i dodaj pianę z
białek. Całość ostrożnie wymieszaj.Przełóż krem do kieliszków lub pucharkow i odstaw do lodówki na 5-6 h (najlepiej na całą noc) do stężenia.MUS
TRUSKAWKOWY:
Mrożone truskawki odmroź, odlej powstały sok i zmiksuj na gładką masę z
cukrem pudrem. Schowaj mus do lodówki ma czas chłodzenia
kremu czekoladowego.GOTOWY DESER:Na dobrze schłodzony, zastygnięty
krem czekoladowy wylej po porcji musu
truskawkowego. Na wierzch połóż po łyżce
bitej śmietany i zetrzyj na tarce odrobinę
czekolady. Gotowe! Smacznego!

inspiracja