ßßß
Składniki na 3 porcje:5 żółtek3 pełne łyżki cukru pudru100 g śmietany kremówki 30%2 łyżeczki żelatyny w proszku250 g świeżych truskawekkakao do posypaniakolorowe kuleczki cukrowe do dekoracjiDodatkowo:3 pucharki deseroweSposób przygotowania:Truskawki umyć pod bieżącą wodą, odsączyć, odszypułkować i zblenderować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody, po czym dodać do musu z truskawek i dokładnie wymieszać. Masę z truskawek przelać równomiernie do pucharków i wstawić do lodówki na około 2 godziny.Po tym czasie żółtka wraz z cukrem ubić na gładką masę za pomocą miksera. Dodać śmietanę kremówkę i mieszać jeszcze przez chwilę. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody, następnie dodać do ubitej masy i dokładnie wymieszać. Warstwę kogla-mogla nałożyć na truskawkowy spód, po czym wstawić ponownie do lodówki na 2 godziny.Kakao przesypać na sitko i poprószyć nim kogel-mogel, udekorować kolorowymi cukrowymi kuleczkami.