Wykonanie

Obiad doskonały! Inaczej nie
mogę napisać.
Mięsko rozpadało się w ustach. Warzywa dodane do sosu rozgotowały się i utworzyły aromatyczny sosik. Z
ziemniakami, które tak lubię o tej
porze, dużą ilością świeżego, pachnącego
koperku stanowi to pyszny posiłek.składniki:350 g świeżej
wołowiny (pręga)2
szalotki1 duży ząbek
czosnku3
marchewki1
pietruszkakawałek
seleraświeży
koperekkolorowy pieprz w ziarnach
sólodrobina suszonego
lubczykuolej ryżowyprzygotowane:Warzywa obieramy, myjemy i dowolnie kroimy.
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Obsmażamy na
oleju, i delikatnie przekładamy do garnka z niewielką ilością
wody (ok.500 ml), dodajemy pokrojone warzywa,
szalotki, ziarna
pieprzu,
lubczyk, kilka gałązek
koperku i gotujemy na małym ogniu do miękkości (1 godzinę). Doprawiamy do smaku
solą. Sos nie wymaga zagęszczania
mąką, ten kawałek
mięsa sam w sobie jest dość "kleisty" i w połączeniu z rozpadającymi się warzywami wytworzy się pyszny, aromatyczny, a przy tym delikatny sosik.Podajemy z młodymi ugotowanymi
ziemniakami, dużą ilością świeżego, drobnego posiekanego
koperku i
ogórkiem małosolnym własnej roboty.Smacznego :-)