Wykonanie
Bardzo proste w wykonaniu i pyszne. Impuls by zadziałać i takie zrobić od Oli - kilk . Są lekkie, delikatne, mogą być głównym daniem lub przystawką. Polecam :-)składniki:1 średni
kalafior3-4 większe
ziemniaki1/2
cebuli - użyłam cukrowejgarść młodego
świeżego szpinaku (liście)1 mała
kajzerkatrochę
mleka1
jajko2 łyżki
bułki tartej1 ząbek
czosnkuolejsól,
pieprzprzygotowanie:
Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości, obieramy, studzimy.
Kalafiora gotujemy na parze, studzimy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę,
kalafiora blendujemy, ale nie zbyt mocno. Przeciśnięte
ziemniaki łączymy z
kalafiorem, dodajemy
jajko.
Kajzerkę namoczoną w
mleku, odciśniętą, również blendujemy i dodajemy do masy.
Cebulkę drobno kroimy w kostkę, podsmażamy, łączymy z pokrojonymi listkami
szpinaku i dodajemy do masy. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, oraz przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze 2 łyżki
bułki tartej i mieszamy.
Olej rozgrzewamy na patelni, przy pomocy łyżki nakładamy na patelnię porcje i delikatnie formujemy kotlety. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na papier kuchenny do odsączenia. Kotleciki są b. delikatne więc ostrożnie przy przewracaniu na patelni, by się nie rozwaliły. Podajemy z
sałatką np. z
pomidorów,
cebulki i
świeżego szpinaku.Smacznego.