Wykonanie


Pomysł na katarzynki
pomarańczowe mój własny. Kupiłam niedawno foremki do katarzynek i nie mogłam doczekać się dnia kiedy je wykorzystam. W moich katarzynkach jest dużo
skórki pomarańczowej, której zapach i smak w połączeniu z domową
przyprawą korzenną jest cudowny. Lubię grudzień za to, bo o tej
porze wg mnie są najsmaczniejsze
pomarańcze. Duże, soczyste, mięsiste, po prostu pyszne! Moje katarzynki nie są za słodkie, ale tak chciałam. Za kilka dni zrobię do niech
lukier pomarańczowy i będzie akurat. Zapraszam na mój przepis. :)składniki:2 szklanki
mąki pszennej tortowej 4502 szklanki
mąki orkiszowej jasnej2
jajka4 łyżki
masła8 łyżek płynnego
miodu1 duża łyżka domowej
przyprawy korzennej2 łyżeczki
kakaostarta skórka z 1 dużej i 1/2 mniejszej
pomarańczy (
owoc wcześniej dokładnie myjemy)3/4 szklanki
brązowego cukruok 1/2 szklanki ciepłego
mleka (tyle, żeby ciasto dało się zagnieść)3 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonejrozbełtane
jajko z
wodą do posmarowania pierników przed upieczeniemprzygotowanie:
mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. foremkami wycinamy katarzynki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. z wierzchu delikatnie smarujemy
jajkiem. pieczemy max 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. po wyjęciu studzimy na kratce.domowa
przyprawa piernikowa:2 op.
goździków2 op.
cynamonu1 łyżeczka startej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
kardamonukilka listków laurowych1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
ziela angielskiegoskładniki wrzucamy do blendera, mielimy i gotowe. przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.