Wykonanie






sprawdzony już nie raz przepis na ciasto: klik z tej porcji ciasta wychodzą 3 pizze o średnicy 25 - 30 cm. nie zjadamy
trzech porcji na raz i najczęściej jakąś część ciasta mrożę, a jak jest ochota tylko rozmrozić i gotowe. i dzisiaj właśnie tak było. ze schowanego ciasta w zamrażalniku spokojnie wyszły dwie spore pizze.składniki na wierzch:2 duże garście
kurek1 łyżka świeżego
koperkuser mozzarellazielony
ser pleśniowy lazur
grana padano parmesanoczyszczone
kurki podsmażamy ok. 15 minut na
maśle, w trakcie podduszania dodajemy pokrojony drobniutko
koperek, doprawiamy
solą i mieszamy.
sos pomidorowy:5
pomidorów malinowychgarść świeżej
bazyliiświeże
oregano 3 - 4 spore gałązki
sólpieprzoliwa extra verginobieram
pomidory ze skórki, kroję do garnuszka z grubym dnem na mniejsze kawałki, dodaję
oliwę, pokrojone
zioła, gotuję na małym ogniu do zgęstnienia sosu. im dłużej i wolniej się taki sos gotuje tym bardziej jest smaczniejszy. doprawiam
solą i
pieprzem.przygotowanie pizzy:ciasto rozwałkowuję na cienkie placki, układam na blaszce posmarowanej
oliwą, smaruję przygotowanym
sosem pomidorowym, na wierzch rozkładam przygotowane
kurki, układam
sery, posypuję
grana padano. wstawiam do piekarnika 190 stopni na 15 - 20 minut.gotową pizzę posypuję świeżo zmielonym
pieprzem, liśćmi
bazylii i koniecznie podaję z
sosem czosnkowym :
jogurt bałkański light mieszam z kilkoma ząbkami przeciśniętego
czosnku, doprawiam
solą i
pieprzem.smacznego! :)