ßßß
Składniki:2 filety z łososiaoliwasól morskaświeżo zmielony pieprz2 szalotkiodrobina cukrucytrynaświeży koperekjogurt naturalny2 małe ząbki czosnkuryż ugotowany na sypkoPrzygotowanie:Umyte i osuszone kawałki łososia zamarynowałam na 30 minut : lekko skropiłam cytryną, posoliłam, popieprzyłam, lekko posypałam cukrem i obłożyłam szalotką.Ryż ugotowałam na sypko.Patelnię grillową lekko posmarowałam oliwą i na dobrze rozgrzaną ułożyłam kawałki ryby ( cebulkę przed położeniem zdejmuję ). Dodatkowo na patelni ułożyłam małe cząstki cytryny i grillowałam z obu stron do całkowitego wysmażenia ryby. Mięso było ładnie zarumienione, ale w środku miękkie.Dip czosnkowy:Przeciśnięty przez praskę czosnek połączyłam z jogurtem, doprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Do dipu można dodać również posiekany koperek, ale ponieważ nie wszyscy domownicy lubią jak zielone typu: koperek czy pietruszka pojawia się na talerzu, więc udekorowałam swoje danie świeżym koperkiem, który podobnie jak świeżą natkę pietruszki uwielbiam i dodaję prawie do wszystkiego :)