Wykonanie
Pierwszy sernik jaki sama zrobiłam dawno temu jako nastolatka, łatwy, dość szybki, bez pieczenia i pyszny.Składniki:Na sernik : 1 kg białego (niekwaśnego)
tłustego sera, 1 szklanka
cukru, 1 kostka
margaryny np. Kasi, 2
jajka,
cukier waniliowy, posiekane
orzechy włoskie,
rodzynki, 1 opakowanie budyniu
śmietankowego lub
waniliowego, 1 buteleczka słodkiej
śmietanki, 1 opakowanie
biszkoptów.Na masę
czekoladową: łyżka
masła, ½ szklanki
cukru, 3 łyżki
kakao, kilka łyżek zimnego
mleka, 3 łyżki
mleka w proszku.Przygotowanie:
Ser zemleć w maszynce i przełożyć do rondla z grubym dnem. Dodać
cukier,
margarynę i całe
jajka. Postawić na małym ogniu i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. W momencie, kiedy masa zacznie „pykać” od dna, wlać
budyń rozmieszany ze
śmietanką i raz zagotować. Dodać
cukier waniliowy i dowolne
bakalie. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na dnie pojedynczą warstwę
biszkoptów. Boki tortownicy obstawić
biszkoptami na sztorc. Wylać połowę ciepłej masy, wyrównując łyżką. Nakryć
biszkoptami i dać resztę masy. Ostatnią warstwę
tortu stanowią
biszkopty. Polać po wierzchu albo masą
czekoladową albo ułożyć
owoce z kompotu i zalać stygnącą
galaretką. Po ostygnięciu wstawić do lodówki. Przyrządzenie masy czekoladowej: Stopić w rondelku
masło, dodać
cukier i
kakao rozpuszczone w kilku łyżkach zimnego
mleka. Pogotować przez chwilę, a
potem wsypać
mleko w proszku i szybko mieszając już nie gotować. Natychmiast wylać gorącą masę na wierzch ciasta.