Wykonanie
Dla mnie to najlepszy sernik na świecie. Lekki, puszysty, pełny smaku i aromatyczny. Przygotowuję go w wielu wariantach: puszysty sernik sernik
czekoladowy a teraz zapraszam na sernik z
białą czekoladą i
malinami. To mój smak numer 1 i absolutnie ulubione ciasto całej rodziny. Co prawda w różnych wariantach, ale nikt nie wyobraża sobie bez niego świąt - musi być zrobiony sernik na święta, obowiązkowo!Spróbujcie upiec, nie zawiedziecie się :)Składniki:Spód: (
masło,
jajka i
śmietana powinny być zimne)pół kostki Kasi2 szklanki
mąki tortowej2/3 szklanki
cukru3
żółtka1,5 łyżki
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
śmietany 36 %Sernik:1 kg
białego sera500 ml
śmietany kremówki8
jajek (osobno
białka i
żółtka)1 tabliczka
białej czekolady1,5 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego1 małe opakowanie świeżych
malin2 budynie
śmietankowe bez
cukruPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i
kakao, dodajemy pozostałe składniki
spodu i zagniatamy jednoliste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i studzimy.
Ser mielimy. Do
sera dodajemy
cukier i
cukier wanilinowy, dokładnie rozcieramy.Do
sera przekładamy wystudzoną
czekoladę i dokładnie mieszamy.Dodajemy
żółtka i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy sypki
budyń, ubitą na sztywno pianę z
białek i ubitą
śmietanę - po dodaniu każdego składnika dokładnie mieszamy masę
serową.Duże naczynie* wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wkładamy spód i rozprowadzamy równo palcami (wylepiamy dno jak plasteliną)Na spód wylewamy ciasto. W wierzch masy serowej wciskamy
maliny (co około 1-2 cm)Pieczemy godzinę w 200 stopniach* w jakim naczyniu ja piękę serniki pokazałam już tutaj . jeśli nie macie takiego naczynia upieczcie w najwyższej blaszce jaką macie - sernik rośnie bardzo wysoko. Nie wypelniałabym blaszki wyżej niż do 3/4 wysokości. W podanym linku zobaczycie sernik podczas pieczenia, jak urósł do wysokości 12 cm.Smacznego!A kto to się skrada do mojego kawałka? :)



