Wykonanie
To już dwa lata, odkąd prowadzę bloga kulinarnego. Zmieniło się w tym czasie sporo, a ja nawet przez chwilę nie żałowałam czasu poświęconego na to zajęcie. Wcześniej gotowanie było moim hobby i wyłącznie w nim się doskonaliłam - albo tak mi się wydawało, bo teraz to doskonalenie przybrało nieco inne formy. Bardzo rzadko jadamy tę samą potrawę dwa
razy - ja w kółko szukam i kombinuję, wymyślam nowe potrawy, latam po moich ulubionych blogach i stronach w poszukiwaniu inspiracji, próbuję nowych, nieznanych mi zupełnie składników i potraw.Doskonalenie się w sztuce gotowania to jednak tylko jedna zaleta prowadzenia bloga. Drugą jest nowa pasja, mianowicie fotografia. Dla ciekawych podaję link do pierwszego przepisu na tym blogu: klikMyślę że różnica w jakości zdjęć sprzed 2 lat a tych z dzisiaj jest spora, a ja nie powiedziałam jeszcze w tym temacie ostatniego słowa i nie przestałam się uczyć.
Dajcie znać jeśli chcecie żebym napisała o tym, jak się uczyłam fotografii od
zera do obecnego poziomu, bo noszę się z zamiarem napisania takiego tekstu ale nie wiem, czy jest zapotrzebowanie :)Tym czasem na drugie urodziny bloga postanowiłam udoskonalić i tak już świetny przepis, który został przez Was najbardziej doceniony na tym blogu i miał najwięcej wyświetleń spośród ciast - Bardzo puszysty sernik doczekał się wersji z
czekoladą i
malinami :) Wyszedł przepyszny, polecam każdemu, nie tylko fanom serników :)Składniki:Na spód:50g
masła1 płaska łyżka
kakao1 płaska łyżka
śmietany 36%1 szklanka
mąki tortowej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2
żółtka1/3 szklanki
cukruNa sernik:500 g
twarogu półtłustego50 g
czekoladykilkanaście dużych
malin200 g
śmietany 36 % (z tej ilości odjęłam łyżkę do ciasta kruchego)4
jajka1 opakowanie budyniu
śmietankowego1 opakowanie
cukru wanilinowego3/4 szklanki
cukruPrzygotowanie:Składniki ciasta kruchego zagniatamy przez kilka minut aż uzyskamy jednolitą kulę ciasta. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej i studzimy.
Twaróg mielimy. Wsypujemy do niego
cukier i
cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy. Łączymy
twaróg z
czekoladą.Dodajemy
żółtka i mieszamy, następnie proszek budyniowy, a gdy składniki już się połączą dodajemy ubitą na sztywno pianę z
białek. Teraz mieszamy już delikatnie
łopatką do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy ubitą
śmietankę.Dno tortownicy smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy dno
ciastem kruchym i wyrównujemy. Na wierzch wylewamy masę
serową. Co kilka centymetrów w ciasto wkładamy
malinę i dociskamy, by tylko lekko wystawała z wierzchu.Pieczemy w 200 stopniach na środkowym poziomie piekarnika około godziny, ąż ciasto zbrązowieje i przestanie być galaretowate.Uwaga; z ilością
malin nie należy przesadzać, bo jeśli puszczą za dużo soku ciasto może nie stężeć. Kilkanaście wystarczy.Smacznego!





