Wykonanie
kompletna rozpusta smakowa :) Uwielbiam placki z tym sosem :) Jest niebywale aromatyczny i pyszny.
Potrzebujesz: (syty obiad dla 2 osób)Na placki:0,6 kg
ziemniaków1
jajko3 łyżki
mąki1 łyżka
ziół prowansalskich1 średnia
cebula3 ząbki
czosnkusól,
pieprzoliwa lub
olej do smażeniaNa sos:300g
pieczarek100g
śmietany 12%1/3 szklanki zimnej
wody1 łyżka
mąkipół
cebulipół łyżeczki
suszonego estragonupół łyżeczki suszonego
lubczykusól,
pieprzPrzygotowanie:Zaczynamy od sosu.
Cebulę kroimy w kostkę,
pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i szklimy na niej
cebulę. Zwiększamy ogień na maksymalny, porządnie rozgrzewamy patelnię (stale mieszając
cebulę) i wrzucamy
pieczarki. Smażymy do zrumienienia.Zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy
śmietanę oraz
wodę rozrobioną z
mąką. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy (
zioła rozcieramy palcami przed dodaniem). Gdy sos zgęstnieje wyłączamy. (koło 2-4 minut)Szykujemy placki.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na małych oczkach. Odciskamy z nadmiaru
wody.Dodajemy startą na małych oczkach
cebulę, przeciśnięty
czosnek i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Kładziemy porcjami na rozgrzany tłuszcz, rozpłaszczamy i smażymy z obu stron na rumiano.Gdy placki są już prawie gotowe podgrzewamy szybko sos.Placki przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, przyciskamy drugim z góry by usunąć nadmiar tłuszczu. Przekładamy na talerz i polewamy sosem.Smacznego!Polecam też placki z
sosem czosnkowym i
kiełkami. To jeden z pierwszych przepisów, jakie zamieściłam na blogu, można sobie porównać jaka była wtedy jakość zdjęć :D