ßßß
Potrzebujesz: (syty obiad dla 2 osób)Na placki:0,6 kg ziemniaków1 jajko3 łyżki mąki1 łyżka ziół prowansalskich1 średnia cebula3 ząbki czosnkusól, pieprzoliwa lub olej do smażeniaNa sos:300g pieczarek100g śmietany 12%1/3 szklanki zimnej wody1 łyżka mąkipół cebulipół łyżeczki suszonego estragonupół łyżeczki suszonego lubczykusól, pieprzPrzygotowanie:Zaczynamy od sosu.Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki.Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Zwiększamy ogień na maksymalny, porządnie rozgrzewamy patelnię (stale mieszając cebulę) i wrzucamy pieczarki. Smażymy do zrumienienia.Zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy śmietanę oraz wodę rozrobioną z mąką. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy (zioła rozcieramy palcami przed dodaniem). Gdy sos zgęstnieje wyłączamy. (koło 2-4 minut)Szykujemy placki.Ziemniaki obieramy i ścieramy na małych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody.Dodajemy startą na małych oczkach cebulę, przeciśnięty czosnek i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Kładziemy porcjami na rozgrzany tłuszcz, rozpłaszczamy i smażymy z obu stron na rumiano.Gdy placki są już prawie gotowe podgrzewamy szybko sos.Placki przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, przyciskamy drugim z góry by usunąć nadmiar tłuszczu. Przekładamy na talerz i polewamy sosem.Smacznego!Polecam też placki z sosem czosnkowym i kiełkami. To jeden z pierwszych przepisów, jakie zamieściłam na blogu, można sobie porównać jaka była wtedy jakość zdjęć :D