Wykonanie
Uwielbiam tego rodzaju przepisy. Dzień wcześniej danie podaję na obiad czy jako gorącą kolację. A dziś mamy pyszne, zdrowe śniadanie - wystarczy tylko podać do stołu, wszystko przygotowane dnia poprzedniego :) Można też zapakować w pojemniczek i zabrać do pracy lub szkoły.

Potrzebujesz: (obiad dla 2 osób + śniadanie dla 2 osób)0,7 kg
piersi kurczaka1
brokuł0,5 kg
pieczarek4 łyżki
sosu sojowego ciemnego1 torebkę
ryżusałatę lodowąprzyprawę gyrosoliwę z oliwekulubione warzywo: może być duży
ogórek, 2
pomidorki, duża
papryka w dowolnym kolorze - na co mamy ochotę lub co nam zalega w lodówcePrzygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę. Obficie posypujemy
przyprawą gyros i zalewamy kilkoma łyżkami
oliwy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Pieczarki obieramy. Większe kroimy w ósemki, średnie w ćwiartki a małe na pół.Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki
oliwy z oliwek. Ustawiamy największy możliwy ogień i czekamy aż porządnie się rozgrzeje. Wrzucamy POŁOWĘ
pieczarek (jeśli wrzucisz wszystkie to puszczą
wodę i będą gotowane, a nie smażone).
Pieczarki przysmażamy na złoto (koło 5 minut). Ogień zmniejszamy na minimalny, dodajemy 2 łyżki
sosu sojowego, mieszamy i przykrywamy patelnię. Dusimy 5 minut. Przekładamy
pieczarki do miseczki i to samo powtarzamy z drugą połową
pieczarek.
Brokuła dzielimy na małe różyczki.
Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.
Sałatę i warzywo myjemy, rwiemy/kroimy i układamy na talerzach wedle własnego uznania.Rozgrzewamy suchą patelnię i przekładamy na nią
mięso. Smażymy na mocnym ogniu aż będzie gotowe. Zmniejszamy ogień na minimum, dodajemy surowego
brokuła, podlewamy całość ćwierć szklanki
wody, przykrywamy i dusimy do miękkości
brokuła (koło 10 minut). Gdy zmięknie dodajemy
pieczarki i całość smażymy aż się podgrzeją.Na talerze wykładamy
ryż, na niego
mięso z
brokułem i
pieczarkami.Można podać ulubiony sos:
czosnkowy, francuski,
musztardowy czy nawet zwykły
ketchup.Smacznego!