Wykonanie
Tort przygotowany z myślą o sernikożercy. Przygotowanie czasochłonne, ale warte rezultatu. Raczej łatwe w wykonaniu. Polecam, jeśli lubicie wszelkiej
maści serniki. Inspiracja z sernika
owocowego siostry Anastazji.

Potrzebujesz: ( na tortownicę 26 cm średnicy)Na ciemny blat:50g
mąki tortowej50g
cukru2
jajka1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia50g
masła50g
gorzkiej czekoladyMasło roztapiamy w rondlu i wyłączamy ogień. Dodajemy połamaną
czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Jajka ubijamy z
cukrem aż ładnie się spienią. Wlewamy
czekoladę cały czas miksując na małych obrotach. Powoli dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy do połączenia składników.Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy 20-25 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.Na jasny blat:50g
mąki tortowej50g
cukru2
jajka1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia50g
masła50g
białej czekoladyPostępujemy tak samo jak przy ciemnym blacie.Masa serowa:40 dag
sera na sernik1
budyń śmietankowy bez
cukru4
jaja10 dag
margaryny20 dag
cukru pudruMargarynę ucieramy z
cukrem. Dodajemy
żółtka,
ser i
budyń i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.Całą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę
serową. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy.Na warstwę
owocową:1 kg mrożonych
truskawek2
galaretki truskawkowe3 łyżki
cukruTruskawki wsypujemy do garnka i włączamy pod nim mały ogień. Gdy zrobią się miękkie miksujemy je, dodajemy
cukier i czekamy, aż się zagotują. Dodajemy
galaretki i dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia.Chwilę studzimy przed przełożeniem (koło 20 minut).Na krem budyniowy:500 ml
mleka2 budynie
śmietankowe bez
cukru20 dag miękkiego
masłacukier wanilinowy4 łyżki
cukruZ
mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy. Do odlanego
mleka dodajemy proszki budyniowe,
cukry i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy do zagotowanego
mleka, mieszamy i wyłączamy palnik. Studzimy
budyń.
Margarynę ucieramy i dodajemy do niej po łyżce ostudzonego budyniu. Dokładnie ucieramy na jednolity krem.Na polewę:100g
masłapół szklanki
cukru pudru3 łyżki
kakao1 łyżeczkę
żelatyny3 łyżki wrzątkuRozpuszczamy
masło z
cukrem pudrem. Wyłączamy ogień i dodajemy
kakao i rozpuszczoną we wrzątku
żelatynę. Dokładnie mieszamy.Przygotowanie
tortu:Oczywiście pierwszy krok to upieczenie obu blatów i warstwy serowej. Gdy już to mamy zrobione zabieramy się za przygotowanie reszty. Tort możemy składać w tortownicy albo od razu na paterze - zależy, czy będzie transportowany.Zapinamy obręcz i umieszczamy w niej ciemne ciasto. Nakładamy na nie połowę masy budyniowej, warstwę
serową i drugą połowę budyniu.Po upieczeniu warstwa serowa będzie miała trochę mniejszą średnicę, niż tortownica, więc
budyń musi być też na około
sera.Na
budyń wylewamy warstwę
owocową i wstawiamy do lodówki. Po około 30 minutach, nim warstwa całkiem stężeje przykrywamy ją jasnym blatem. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
owoców.Na koniec ciasto dekorujemy polewą. Ja na jeszcze ciepłą polewę starłam trochę
białej czekolady.Smacznego!!