Wykonanie
Sezon
dyniowy trwa. To wspaniałe warzywo ma to do siebie, że jest uniwersalne, tanie i... ogromne!Kupiłam
dynię na zupę
dyniową z fenkułem, ale zużyłam tylko połowę. Z reszty musiałam coś wyczarować, bo przecież nie wyrzucę połowy tej rudej piękności!Od razu pomyślałam o cieście, bo jestem łakomczuchem, a w chłodne
pory roku ta cecha dodatkowo się u mnie nasila - ciepła
herbata i coś słodkiego to najlepszy sposób na spędzanie coraz dłuższych i zimniejszych wieczorów ;)Dobra, miąższ wiem jak zużyć, a pestki? Hmm... pestki przecież też są całkiem spoko.Pestki oczyściłam z resztek dyni i przełożyłam na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Suszyłam w 100 stopniach przez 40 minut, co jakiś czas uchylając drzwiczki pieca, aby uciekła para i nie nawilżała schnących pestek.Wysuszyłam, a teraz na bieżąco łuskam ile mi potrzeba i podjadam ;)Ciasto
Dyniowe
Składniki:3 szklanki
mąki (u mnie jasna żytnia)3/4 szklanki
oleju1 szklanka
cukru2 szklanki startej dyni2 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejopcjonalnie - pół szklanki
cukru pudru + odrobina
wody na
lukier, oraz suszone
pestki dyniUbijamy
jajka z
cukrem, a następnie stopniowo dolewamy
olej.W osobnej misce mieszamy suche składniki:
mąkę,
kakao,
cynamon,
sodę i
proszek do pieczenia.Łączymy zawartość obu misek i dodajemy tartą
dynię, dokładnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę.Pieczemy w 18o stopniach przez około 45-55 minut.Wystudzone możemy udekorować lukrem z
cukru pudru i odrobiny
wody, oraz posypać
pestkami dyni.Smacznego!