Wykonanie
Ta
sałatka to danie z rodzaju "resztkowych". Ostatnio po raz kolejny gotowałam moją ukochaną zupę (taką - klik!) i zostało mi po niej pół
kalafiora. Nie miałam ochoty na to warzywo w formie ugotowanej, dlatego uznałam, że zaryzykuję i zrobię
sałatkę z surowego, bo w
sumie czasem lubię go pochrupać.Ta
sałatka, to dobre rozwiązanie na lekką kolację w letni wieczór, dlatego szczerze ją polecam.
Sałatka z
kalafioraSkładniki (na 3 spore porcje):pół
surowego kalafiora, umytego, podzielonego na różyczkipuszka
czerwonej fasoligarść
oliwek (opcja)kilka
suszonych pomidorów3
jajka ugotowane na twardokubeczek
jogurtu naturalnegoząbek
czosnkusól,
pieprz,
słodka papryka,
ostra paprykaOliwki kroimy na plasterki,
pomidory w kostkę,
jajka na ósemki/ćwiartki.
Jogurt doprawiamy
solą,
pieprzem i dwoma rodzajami sproszkowanej
papryki, wciskamy do niego ząbek
czosnku i mieszamy.Łączymy
kalafior z
fasolą,
oliwkami i
pomidorami, zalewamy
sosem jogurtowym. Na wierzchu układamy
jajko.Smacznego!