Wykonanie
Już za chwileczkę Wielkanoc, więc najwyższa
pora testować babę! W zeszłym roku wyszła całkiem okazała (klik!) ale wtedy jeszcze
jadłam mąkę pszenną. W tym roku wyzwanie było większe, bo musiałam upiec babę z innych mąk. Dodatkowo postanowiłam nie piec jednej dużej baby, ale zdecydowałam się na małe babki, bo moim zdaniem są urocze, a poza tym wolniej obsychają.Babki wyszły, w zasadzie bez większego problemu. Nie jest to jednak lekkie, puszyste ciasto, tylko ciężki wypiek, ale przynajmniej nie zjada się go za dużo ;) Taka już jest specyfika mąk przeze mnie użytych. Ciasta wychodzą cięższe i bardziej zbite. Uważam jednak, że warto upiec sobie takie babki, bo na pewno są nieco zdrowsze niż te z białej
mąki pszennej :)Fiołkowy
lukier, którym ozdobiłam dwie z babek, to wynik tego, że nadal miałam kępę fiołków na ogródku i nie darowałabym sobie, gdyby tam zwiędły zamiast wykazać się w kuchni. :)Babki Wielkanocne

Składniki: (na 6 małych babek, lub jedną dużą babę)50g
drożdży (świeżych)ok 3 szklanki
mąki + do podsypania (ja dałam po połowie
mąki owsianej i
mąki orkiszowej razowej)120g
masła - roztopionego i wystudzonego4
żółtkaszklanka
cukruszklanka
mleka (podgrzanego)
bakalie (ja dałam około 100g - skórka kandyzowana z
limonki,
rodzynki,
papaja,
ananas...)Na
lukier fiołkowy:garść fiołków3 łyżki
cukru pudruodrobina
wodyDo ozdobienia:
lukier z
cukru pudru i
wodybakaliefiołkialbo kto co ma :)Z
drożdży, łyżki
cukru, części
mleka i łyżki
mąki robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia (spienienia) na jakieś 15 minut.
Żółtka ucieramy z
cukrem do białości.W dużej misce łączymy zaczyn,
żółtka z
cukrem,
masło, resztę
mleka i
mąkę. Mieszamy i przekładamy na oprószoną
mąką stolnicę. Dodajemy
bakalie i zagniatamy ciasto, w razie konieczności podsypując
mąką. Gdy ciasto jest wyrobione przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (do wyrośnięcia).Po tym czasie przekładamy ciasto do formy (natłuszczonej) lub foremek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.Gdy ciasto jest gotowe i ostygnie, zdobimy je lukrem fiołkowym, lukrem zwykłym i czy jeszcze sobie życzymy.Smacznego!

