ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

nazwa

Wykonanie

Zdjęcie nie wyszło takie jak chciałam, ale nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli.
Doszłam jednak do wniosku, że zupa jest przepyszna i szkoda by było, abyście nie poznali przepisu tylko dlatego, że zdjęcie jest średnie.
Może kiedyś, gdy zrobię ją ponownie, zaktualizuję fotkę i wpis będzie spełniał moje wymagania estetyczne, ale na razie musi wystarczyć to co jest.
Mam nadzieję, że się nie zrazicie i spróbujecie tej zupy, bo naprawdę wspaniale pasuje do wiosennego klimatu za oknem :)
UWAGA: ja nie lubię gęstych zup krem, dlatego dałam tyle groszku i wywaru, aby zupa była lekka, kremowa i raczej rzadka. Jeśli lubicie kremy gęste "aż łyżka staje" to radzę zmienić proporcje na korzyść groszku.
Zupa z groszku
Składniki:
dwie szklanki mrożonego groszku
około dwóch szklanek bulionu warzywnego - najlepiej samemu ugotować, ale ostatecznie kostka da radę
jedna łodyga selera naciowego
cebulka ze szczypiorkiem
łyżka lub dwie oliwy
do podania: jogurt grecki, ser z niebieską pleśnią, pestki dyni
Seler kroimy w nieduże kawałki, podobnie cebulę i szczypiorek.
Smażymy na oliwie aż zmiękną - jakieś 10 minut
Zagotowujemy bulion, wrzucamy do niego groszek, gotujemy do miękkości. Dodajemy seler i cebulę ze szczypiorkiem.
Przelewamy do miksera i miksujemy na gładki krem.
Przed podaniem podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Już w miseczkach dokładamy jogurt, ser i pestki dyni.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2014/03/zupa-krem-z-zielonego-groszku.html