Wykonanie
Zdjęcie nie wyszło takie jak chciałam, ale nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli.
Doszłam jednak do wniosku, że zupa jest przepyszna i szkoda by było, abyście nie poznali przepisu tylko dlatego, że zdjęcie jest średnie.Może kiedyś, gdy zrobię ją ponownie, zaktualizuję fotkę i wpis będzie spełniał moje wymagania estetyczne, ale na razie musi wystarczyć to co jest.Mam nadzieję, że się nie zrazicie i spróbujecie tej zupy, bo naprawdę wspaniale pasuje do wiosennego klimatu za oknem :)UWAGA: ja nie lubię gęstych zup krem, dlatego dałam tyle
groszku i
wywaru, aby zupa była lekka, kremowa i raczej rzadka. Jeśli lubicie kremy gęste "aż łyżka staje" to radzę zmienić proporcje na korzyść
groszku.Zupa z
groszku
Składniki:dwie szklanki mrożonego
groszkuokoło dwóch szklanek
bulionu warzywnego - najlepiej samemu ugotować, ale ostatecznie kostka da radęjedna łodyga
selera naciowegocebulka ze
szczypiorkiemłyżka lub dwie
oliwydo podania:
jogurt grecki,
ser z niebieską pleśnią,
pestki dyniSeler kroimy w nieduże kawałki, podobnie
cebulę i
szczypiorek.Smażymy na
oliwie aż zmiękną - jakieś 10 minutZagotowujemy
bulion, wrzucamy do niego
groszek, gotujemy do miękkości. Dodajemy
seler i
cebulę ze
szczypiorkiem.Przelewamy do miksera i miksujemy na gładki krem.Przed podaniem podgrzewamy, doprawiamy
solą i
pieprzem.Już w miseczkach dokładamy
jogurt,
ser i
pestki dyni.Smacznego!