ßßß Cookit - przepis na Kapuśniaczki

Kapuśniaczki

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam zapach świeżych drożdży... Długo nie mogłam się zebrać do robienia drożdżowego ciasta, ponieważ cały ten długotrwały proces uznawałam za nieodpowiedni dla osób o moim charakterze (czyt. nie jestem dobra w czekaniu...). Zraziłam się także przez to, że gdy przełamałam się i spróbowałam coś drożdżowego zrobić sięgnęłam po suche drożdże, które niestety nie zechciały ze mną współpracować i po prostu nie rosły...
Jednak w końcu dojrzałam do drożdżowych wypieków i wsiąknęłam na dobre. W sumie to całe czekanie - najpierw aż drożdże "ruszą" w rozczynie, potem aż ciasto urośnie, potem aż to co zrobię z ciasta wrośnie - okazało się nie takie złe. Gdy czekam to przecież nie muszę czekać bezczynnie - mogę poczytać, posprzątać w kuchni, żeby mieć część tej (najgorszej...) roboty za sobą...
Dlatego teraz zawsze jak widzę drożdże na sklepowej półce to po nie sięgam. Pomysłów na ich wykorzystanie chyba nigdy nie zabraknie a ich zapach rekompensuje ból rąk po dłuuuugim wałkowaniu ciasta, które ciągle się kurczy na nowo.
Oto kolejna drożdżowa propozycja idealna na przekąskę, lekki obiad (one + barszczyk... mniam!) czy kolację.
Kapuśniaczki! Przepis to modyfikacja tego, który odnalazłam w wydaniu magazynu "Pieprz i sól" - numer na styczeń-luty 2013 - zrobiłam wersję z połowy porcji, a poza tym farsz zrobiłam po swojemu.
Kapuśniaczki
Potrzebujemy
N a farsz
200g kapusty kiszonej
1 cebuli
liści laurowych, ziela angielskiego, kminku, soli i ewentualnie cukru
troszkę masła
Na ciasto
1/4 kostki drożdży (25g)
250 g m ąki
1 łyżeczki cukru
125 ml mleka
1 żółtka
60g rozto pionego mas ła
soli
Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na maśle. Dodajemy kapustę, przyprawy i trochę wody i dusimy do miękkości.
Z drożdży, 50 ml m l eka, łyżeczki mąki i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Odstawiamy aż urośnie.
Ucieramy żółtko i łącz ymy z mąką i solą. Dodajemy resztę m l eka, rozczyn i po łowę masła. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy na pół godziny, a przez te n czas n p pijemy her bat ę :)
Gdy ciasto urośnie zagniatamy raz jeszcze i rozwałkowujemy na placek grubości ok 0 , 5 cm.
Kroimy na kwa draty ok10x10cm (z brzegów niekoniecznie wyjdą kwadraty - ja mam k ilka trójkątów). Smarujemy kwadraty masł em i nakł adam y farsz, a następnie zawijamy rogi do środka i mocno zlepiamy. Pozwalamy kapuśniaczko m znów podrosną ć przez jakieś 25 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 25 minut - ja wkładam do zimnego pieca i obserwuję co się dzieje, bo boję się zab ić drożdże.
P.S. Z poda nej ilości składników wychodzi ok 10 kapuśniac zków
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2013/02/drozdzowe-kapusniaczki.html