Wykonanie
Jestem wielką fanką różnego rodzaju tart wytrawnych i postanowiłam poszukać zdrowszej alternatywy dla
spodu.
Tarta jest dla mnie awaryjnym wyjściem kiedy nie mam nic na obiad, wówczas robię przegląd lodówki i jako farsz ląduje wszystko co jest w lodówce :) Jednak zbyt częste jedzenie ciasta kruchego z kostką
masła to słaba perspektywa... Kiedyś robiłam kotlety z
kaszy jaglanej ze
słonecznikiem więc pomyślałam sobie, że skoro z takiego farszu wyszły świetlne kotleciki, to
czemu nie spód :) No i udało się. Zdecydowanie
mogę powiedzieć, że znalazłam idealną alternatywę dla "kostki
masła"!

Składniki na spód:- szklanka suchej
kaszy jaglanej- 100 g
ziaren słonecznika- 2 małe
jajka (lub jedno duże)-
papryczka chili (suszona),
czosnek,
natka pietruszki,
sól- łyżka mielonego
siemienia lnianegoKaszę jaglaną gotujemy na małym w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2 (
kasza:
woda) do momentu aż
kasza wchłonie całą
wodę. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż lekko ostygnie.
Słonecznik miksujemy w młynku/malakserze.
Słonecznik i
kaszę łączymy ze sobą, dodajemy
jajka,
siemię lniane i wszystkie
przyprawy.Blaszkę to tarty lekko natłuszczamy i wykładamy masą z
kaszy i
słonecznika.Tak przygotowany spód wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiekamy około 10-12 minut.Składniki na farsz:- pęczek
zielonych szparagów- 300 g piersi z
indyka- pół zielonej
cukini- pół żółtej
cukini- opakowanie
jogurtu greckiego-
jajko- 50 g
fety-
sól,
pieprz,
oregano- posiekany drobno
koperekSzparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe części. Kroimy na około 3-4 cm kawałki.Pierś z
indyka myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy w ulubionych przyprawach na patelni (bez tłuszczu).
Cukinię (żółtą i zieloną) kroimy w plasterki (około 5 mm) i grillujemy lub podsmażamy na patelni bez tłuszczu z odrobiną
soli.Kiedy spód jest już gotowy na sam dół kładziemy
cukinię, następnie
szparagi i
mięso.

Całość zalewamy sosem przygotowanym z
jogurtu greckiego i
jajka oraz przypraw.

Na wierz kładziemy
fetę pokrojoną w kostkę.Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-18 minut.SMACZNEGO!!!