ßßß
Składniki:200 g ryżu1 główka kapusty250 g mielonej wieprzowiny1 jajko1 l bulionu warzywnego1 mała cebulka60 g tłuszczu: masło, smalecsól, pieprz30 g masła i 30 g mąki do zasmażkizioła wg uznania (prowansalskie, majeranek)Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu. Dodaj do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajko, zioła, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw. Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i włoż ją do gotującej sięwody na conajmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielaj kolejne liście. Osusz. Zewnętrzne liście układaj na dnie rondla, w którym będą sie prażyły gołąbki. Na każdy liśćnakładaj porcję farszu i zwijaj dośćciasno od nasady. Zwiń brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układaj w rondlu ściśle jeden obok drugiego. Zalej całośćbulionem połaczonym z zasmażką tak, żeby gołąbki były przykryte. Gołąbki praż na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Podawaj z sosem ziemniaczanym, pomidorowym lub grzybowym.Na zdjęciach gołąbki w sosie pomidorowym, oczywiście z ryżem białym długoziarnistym Kupiec.