Wykonanie
Pieczeń rzymskaDziś prezentuje pyszną pieczeń nie tylko na obiad, ale i na kanapkę. Szybka, prosta i smaczna raz robię z
mięsa wieprzowo - wołowego raz z samego wieprzowego, ale lepsza jest z mieszanego, gdyż nie sypie się tak przy krojeniu na cieńsze plastry. Pyszna z dodatkiem klusek śląskich z delikatnym sosem i duszonej
czerwonej kapustki.

Składniki : dla >6 osób
mięso wieprzowo - wołowe 1 kg
kajzerka czerstwa 3 szt
cebula średnia 3 szt
jajka 4 szt
jajka ugotowane na twardo 5 szt .
smalec 3 łyżki
majeranek 1 łyżka
sól i
pieprzczas przygotowania: do 60 min1.
Cebulkę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na
smalcu, ostudzić.2.
Bułki namoczyć w wodzie ( ja n a ogół mieszam z
mlekiem )lekko odcis kam .3. Do
mięsa dodać surowe
jajka, odciśniętą
bułkę i
cebulkę odsączona z tłuszczu, dodaje
majeranek oraz przyprawiam do smaku sol ą i
pieprzem.4. Formę do keksu smaruję
smalcem i obsypuje
mąką, nakładam połowę masy na niej układam ugotowane
jajka i przykrywam reszt ą masy, wierzch skrapiam tłuszczem z
cebulki.5. Wstawiam do piekarnika na ok. 45 minut w 180 st. Po upieczeniu najlepiej pozostawić do przestygnięcia. Podawać z sosami. SmacznegoJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy