ßßß Cookit - przepis na Opis przygotowania :

Opis przygotowania :

nazwa

Wykonanie

Pieczeń rzymska
Dziś prezentuje pyszną pieczeń nie tylko na obiad, ale i na kanapkę. Szybka, prosta i smaczna raz robię z mięsa wieprzowo - wołowego raz z samego wieprzowego, ale lepsza jest z mieszanego, gdyż nie sypie się tak przy krojeniu na cieńsze plastry. Pyszna z dodatkiem klusek śląskich z delikatnym sosem i duszonej czerwonej kapustki.
Składniki : dla >6 osób
mięso wieprzowo - wołowe 1 kg
kajzerka czerstwa 3 szt
cebula średnia 3 szt
jajka 4 szt
jajka ugotowane na twardo 5 szt .
smalec 3 łyżki
majeranek 1 łyżka
sól i pieprz
czas przygotowania: do 60 min
1. Cebulkę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu, ostudzić.
2. Bułki namoczyć w wodzie ( ja n a ogół mieszam z mlekiem )lekko odcis kam .
3. Do mięsa dodać surowe jajka, odciśniętą bułkę i cebulkę odsączona z tłuszczu, dodaje majeranek oraz przyprawiam do smaku sol ą i pieprzem.
4. Formę do keksu smaruję smalcem i obsypuje mąką, nakładam połowę masy na niej układam ugotowane jajka i przykrywam reszt ą masy, wierzch skrapiam tłuszczem z cebulki.
5. Wstawiam do piekarnika na ok. 45 minut w 180 st. Po upieczeniu najlepiej pozostawić do przestygnięcia. Podawać z sosami. Smacznego
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/pieczen-rzymska.html