Wykonanie
Uszka do barszczu. Świąteczne pierożki nadziewane
grzybami, podawane na Wigilię Bożego Narodzenia lub wykwintny niedzielny obiad. Składniki podane na 60 sztuk średniej wielkości.

Składniki: na ciasto:2
kubki mąkikubek gorącej
wodyłyżka
margaryny,
oleju lub
masłałyżeczka
soli na farsz:np. pół kg
pieczarek (lub inne
grzyby)3
cebuleprzyprawyolejMieszamy wszystkie składniki ciasta najpierw łyżką żeby nie poparzyć rąk a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto (nie klei się do rąk). Zostawiamy przykryte pod ściereczką aż całkiem przestygnie.W tym czasie siekamy drobno
grzyby i
cebulę.
Grzyby suszone wymagają wcześniejszego namoczenia na co najmniej 2 godziny, z
pieczarkami nie ma tego problemu.
Cebulę i
pieczarki podsmażamy na
oleju, dodajemy
sól,
pieprz, ulubione
przyprawy (
majeranek,
oregano).
Woda z
pieczarek powinna prawie całkiem odparować. Można też posypać
pieczarki mąką, która wchłonie nadmiar
wody i przez chwilę przesmażyć. Chodzi o to by farsz był gęsty i nie wypływał z pierożków.Ciasto wałkujemy podsypując
mąką na grubość 2 mm. Kroimy na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy po łyżeczce farszu. Składamy w trójkąt zagniatając przy tym brzegi. Dwa przeciwległe rogi zlepiamy ze sobą tworząc kształt uszka.Na wrzącą i osoloną
wodę wrzucamy uszka, partiami po 10-20 sztuk. Delikatnie mieszamy by nie przywarły do dna. Po kilku minutach od wypłynięcia na powierzchnię wyławiamy uszka cedzakiem.Gotowe uszka można zamrozić jeśli do Świąt pozostało jeszcze kilka dni. Natomiast odgrzewamy je jak inne pierogi najlepiej na
oleju lub w zupie.