ßßß
Składniki :3 ogórki kwaszoneszklanka soku z kwaszonych ogórkówbulion drobiowy: skrzydło z indykawywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, porpokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcejnatka pietruszki, kopereksól, pieprz, majeranekPrzygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować wywar z warzyw i połączyć oba płyny, np. gdy gotowy bulion mamy już w lodówce.W zupie gotuję przez 15-20 minut ziemniaczki, dodaję sól, pieprz, majeranek.W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieram ogórki (ze skórką). Gdy ziemniaki są już jadalne dodaję do zupy ogórki i sok oraz posiekaną zieleninę.Sama zupy nie zagęszczam ale jeśli ktoś lubi można dodać zasmażkę lub zabielić śmietaną.