Wykonanie
Mazurek bezglutenowy i bezmleczny. Bez dodatku
cukru. Ciasto można przygotować w piekarniku lub na patelni.

Składniki :3
jajka3 łyżki
mąki ryżowejszczypta
solipo garści różnych
bakali (
rodzynki,
żurawina,
suszone morele,
orzechy włoskie,
migdały,
daktyle)mały
banan na wierzch: garść
moreli,
sok jabłkowy lub
pomarańczowy,
bakalie do dekoracji np.
migdały,
żurawina,Ciasto : Z
białek jaj i
soli ubijamy pianę. Z
żółtek i
bakali ucieramy blenderem gęstą masę, dodajemy
mąkę i
banana.
Orzechy można wcześniej pokruszyć ale mój blender świetnie sobie z nimi radzi.
Bakalie można wybrać dowolne: im więcej
daktyli,
moreli czy
rodzynek tym bardziej słodkie ciasto. Do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.Nalewam ciasto na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną
oleju. Nakrywam pokrywką a po zrumienieniu się
spodu (ok. 10-15 minut na średnim ogniu) przewracam placek na drugą stronę.Ciasto można też upiec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.Dekoracja:
suszone morele zalewam
sokiem i zostawiam na kilka godzin do namoczenia. Sok odlewam a
morelki miksuję na papkę. Papką
morelową smarujemy ciasto. Dekorujemy wg uznania
bakaliami.