Wykonanie
Danie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i
mięsa.

Składniki:patyczki do szaszłyków
karkówkażółta paprykaczerwona paprykaróżyczki
brokułacebulkadowolne ulubione warzywa
Mięso kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Obsmażamy na rozgrzanej patelni prawie do miękkości i doprawiamy
solą,
pieprzem.
Papryki kroimy w kwadraty ok. 2 cm, z
brokuła odcinamy różyczki a
cebulę przecinamy w "łódeczki". Nabijamy na patyczki na przemian
mięso i kolorowe warzywa.Szaszłyki można dusić na patelni pod przykryciem w tłuszczyku wytopionym z
mięsa albo w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.Oczywiście jest to tylko propozycja, a więc jeśli są to nielubiane warzywa zamieniamy je na lubiane. I tak możemy dodać
pieczarki,
oliwki, usmażone
ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną),
kukurydzę pokrojoną w krążki,
cukinię.
Mięso też można zmienić, ja używam
karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także
boczek albo łata wołowa.
Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym
kurczaka.Szaszłyki podajemy do
chleba lub do pieczonych
ziemniaków i surówki.