Wykonanie
Cześć =)
Karkówka z
papryką,
cebulą i
ziemniakami, to jedna z moich ulubionych i najbardziej popisowych potraw. Uwielbiam to połączenie, smakuje niesamowicie.Danie to jem bardzo często, mam do niego wielki sentyment i zazwyczaj podaję je na różnych przyjęciach =)Tym razem przedstawiam wersję duszoną. Zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Potrzebne będą (dla 2 osób):- 2 plastry
karkówki (ok. 400g)- 5-6
ziemniaków- 2
czerwone papryki- 1 duża
cebula-
sól,
pieprz- marynata staropolska Kamis lub
tymianek lub
ostra papryka (w tej wersji użyłem marynaty staropolskiej Kamis)
Sposób wykonania:1)
Karkówkę przyprawiamy, skrapiamy
oliwą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
2) W międzyczasie kroimy
paprykę i
cebulę w średnią kostkę.
Ziemniaki obieramy i również kroimy w dowolnej wielkości kawałki.
3) W rondlu rozgrzewamy
oliwę, a następnie podsmażamy plastry
karkówki z obu stron, po czym podlewamy delikatnie
wodą.4) Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.5) Po tym czasie do rondla dodajemy
paprykę i
cebulę. Dusimy kolejne 20 minut.6) Następnie dodajemy
ziemniaki i dusimy całość kolejne 15-20 minut, aż
ziemniaki będą miękkie.
Po obiedzie - oczywiście obowiązkowa łyżka
tranu =)Smacznego =)