Wykonanie

3-4 porcjiPrzygotowanie: ok. 1hGotowanie: ok. 45 min.Składnikibaza risotto ze 150g
ryżu (przepis: Perfekcyjne risotto)400g obranej dyni2 gałązki
tymiankuok. 3 łyżek
oleju50ml
mleka5g
masła1 łyżeczka
soku z cytrynyok. 250ml gorącego
bulionu lub
wody20g
mascarpone lub
serka śmietankowego15g
parmezanu13 liści
szałwiiPrzygotowanieUstaw piekarnik na 170 st. C.Pokrój
dynię na 1-1,5 cm kawałki.Wymieszaj
dynię z
olejem,
solą i gałązkami
tymianku, po czym rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika na 20-30 min (zdj. 1).Po wyjęciu blachy z piekarnika, wyrzuć gałązki
tymianku i odstaw 150g dyni na później.Z pozostałych 250g wciąż ciepłej dyni oraz
mleka,
masła i
soku z cytryny zrób puree (zdj. 2) (przepis: Puszyste puree z dyni).Sporządź 9 chrupiących listków
szałwii (zdj. 3) i odstaw na później (przepis: Jak sporządzić chrupiące liście
szałwii).Pozostałe 4 listki posiekaj.
Parmezan w połowie zetrzyj na
płatki (przy pomocy obieraczki do warzyw). Natomiast drugą połowę zetrzyj na drobnej tarce (zdj.4).Połowę bulionu/wody wlej do garnka i doprowadź do wrzenia.Wrzuć bazę risotto, mieszaj i gotuj przez ok. 3 min.Dodaj puree z dyni, siekaną
szałwię i wymieszaj.Gotuj do momentu, aż
ryż będzie ugotowany, jednak wciąż al dente, dodając po trochu bulionu/wody – ok. 10 min.Tuż przed podaniem wrzuć
ser mascarpone lub
serek śmietankowy oraz starty drobno
parmezan (zdj. 5). Wymieszaj i sprawdź konsystencję. Jeśli
ryż jest gęsty, dodaj więcej bulionu/wody. Natomiast jeśli jest zbyt rzadki, gotuj aż płyn częściowo wyparuje.Dodaj 2/3 kawałków dyni i wymieszaj.Nałóż risotto na gębokie talerze (powinno delikatnie płynąć po dnie).Każdą porcję udekoruj pozostałymi kawałkami dyni (upewnij się, żeby były ciepłe), posypując
płatkami parmezanu i chrupiącymi liśćmi
szałwii (zdj. 6).Serwuj z
sałatą, np.
rukolą.Możesz też przyrządzić
piersi z kurczaka (Sposób na soczyste piersi)Smacznego!Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u




